Израелски танкове са достигнали покрайнините на бежанския лагер "Ал Мауаси" край град Рафах

Getty Images/Guliver
share

Израелски танкове са стигнали днес до покрайнините на хуманитарната зона "Ал Мауаси", разположена североизточно от град Рафах в ивицата Газа, след ожесточени сблъсъци с бойци на радикалната палестинска групировка "Хамас", съобщи Ройтерс, позовавайки се на обитаващи зоната бежанци.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Снимки на два израелски танка, разположени на хълм край крайбрежната зона, се появиха в социалните мрежи. Ройтерс прави уговорката, че достоверността им не може да бъде потвърдена по независим път.

"Окупационните сили в момента са край "Ал Мауаси", което накара семействата там да се запътят към град Хан Юнис", съобщи обитател на бежанския лагер, пожелал анонимност.  

В момента израелското настъпление се е фокусирало върху две направления – Рафах в южната част на ивицата Газа и Дейр ал Балах в централната ѝ част.

Местни жители казват пред Ройтерс, че през последните дни израелските танкове са навлезли дълбоко в западната и северната част на град Рафах, разрушавайки десетки къщи.

Израелските Сили за отбрана докладват, че продължават с "основаните на разузнавателни данни целенасочени операции" в района на града и че са открили складове за оръжия и входове към подземни тунели, ликвидирайки междувременно въоръжени палестинци.

Израелски танкове навлязоха дълбоко в град Рафах и принудиха хората отново да бягат

Военните крила на движенията „Хамас“ и „Ислямски джихад“ съобщиха, че бойците им са атакували израелските сили в Рафах с противотанкови ракети, мини и предварително поставени взривни устройства.

Междувременно израелски въздушен удар е убил осмина палестинци в предградието на град Газа Сабра, а при друг удар в Нусейрат в централната част на анклава са загинали други двама.

Вчера палестинските здравни служби съобщиха, че най-малко 40 палестинци са били убити при отделни израелски удари в някои северни райони на Газа, където израелската армия каза, че е атакувала военната инфраструктура на "Хамас". Ислямистката групировка твърди, че атакуваните обекти са били цивилни.

В Бейт Лахия в северната част на ивицата Газа здравните служители в болница "Камал Адуан" казаха, че бебе е починало от недохранване, като броят на децата, умрели от недохранване или обезводняване от 7 октомври насам, е най-малко 30.

Наземната и въздушна кампания на Израел в Газа стартира, след като палестински бойци, водени от "Хамас", нахлуха в Южен Израел на 7 октомври миналата година, причинявайки по израелски данни смъртта на около 1200 души и отвеждайки в Газа около 250 заложници, припомня Ройтерс.

Настъплението на Израел остави след себе си руини в ивицата Газа, като според палестинските здравни власти загиналите са над 37 хиляди души,  а почти цялото население е бедстващо, без покрив над главата, отбелязва БТА.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Водещи новини

Още новини