Аятолах Али Хаменей: Иранският народ не трябва да се безпокои

Getty Images архив
share

Върховният ирански духовен лидер, аятолах Али Хаменей призова иранците да не са обезпокоени за страната след хеликоптерния инцидент с президента Ебрахим Раиси, предадоха световните агенции

"Иранският народ не трябва да се безпокои. Няма да има проблеми за страната", увери иранският духовен лидер и изрази надежда, че "Бог ще върне президента и неговите спътници в ръцете на народа им". Той призова всички да се молят за здравето на "тези служители на народа".
       
Ройтерс публикува справка какво ще последва в Иран, ако президентът почине или е неспособен да изпълнява задълженията си.

Според член 131 на конституцията на страната, ако президентът умре, докато изпълнява длъжността, си първият вицепрезидент поема поста му, като за това е необходимо и утвърждаването му от върховния духовен лидер, който има финалната дума по всички държавни въпроси.

После съвет, съставен от първия вицепрезидент, от председателя на парламента и от ръководителя на съдебната система, трябва да организират провеждането на избори за нов президент в срок до 50 дни.

Раиси беше избран за президент през 2021 г. и мандатът му изтича през 2025 г. 

Върховният водач на Иран свика извънредно Съвета по сигурност, богомолци се молят за президента Раиси

Хеликоптерът на Раиси е извършил твърдо кацане в планински район по-рано днес при лоши метеорологични условия, припомнят ирански медии, като цитиран иранския вътрешен министър Ахмад Вахиди.

Към мястото се отправиха 46 спасителни екипи.

Ръководителят на главния оперативен щаб на иранския Комитет на Червения полумесец Рахия Алишунди заяви, че четири групи спасители вече са достигнали до координатите, за които се смята, че са на мястото на произшествието, съобщава държавната телевизия ИРИБ.

Според агенция МЕХР причина за инцидента може да са били лошите метеорологични условия. В района е имало дъжд и гъста мъгла.

Раиси се завръщаше с кортеж от три хеликоптера от откриване на язовирна стена, на което присъстваше и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. То се състоя в провинция Източен Азербайджан, ситуирана в Западен Иран. Останалите два хеликоптера от кортежа са кацнали в Тебриз, както е било планирано. В хеликоптера на Раиси е бил и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, съобщи БТА, цитирЙКИ Иирански медии.

Водещи новини

Още новини