Надежда Нейнски: Иран не очакваше, че САЩ ще се намесят така ефективно и ще предпазят Израел

БНТ
share

Почти всички ирански дронове и ракети бяха свалени. Така не се стигна до сериозни разрушения и човешки жертви. Иран действа като Русия. Москва атакуваше с проксита Украйна преди да започне войната. Същото направи и Техеран - атакуваше Израел с хутите, Хамас и Хизбула и сега нападна директно. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2072

Това заяви в предаването "Още от деня" по БНТ бившият външен министър Надежда Нейнски, която коментира иранската атака срещу Израел. 

"При една пълномащабна война между Иран и Израел ще се види, че Русия няма потенциал да се намеси. Капацитет на Русия не ѝ позволява да играе главна роля в Близкия изток. Русия е силно зависима от Иран. За мен другите световни играчи ще вземат предимство и Китай ще се опита да играе важна роля. Иран се опитва да заеме ключови позиции в Близкия изток. Според мен те не очакваха, че САЩ ще се намесят така ефективно и показаха, че Иран не може да застраши смъртоносно Израел. САЩ няма да позволи да има повече атаки срещу Израел. Вашингтон също така показа, че атаките на иранските проксита срещу американски военни вече ще се считат за директни атаки от Техеран, защото досега Иран твърдо отричаше, че има нещо общо с тези атаки на хути, Хизбула и Хамас", добави тя. 

Нейнски: Има шанс да не се стигне до ескалация на напрежението в Близкия изток

"САЩ казаха също така, че няма да подкрепят удар на Израел срещу Иран. Бенямин Нетаняху е наясно, че не може да започне война срещу Иран без подкрепата на САЩ. За мен сега трябва да се решат проблемите с Хамас и темата за палестинска държава. САЩ и ЕС трябва да работят за смекчване на отношенията между Израел и арабските държави в региона. Това няма как да стане, ако се започне директна война срещу Иран. Тази война вече ще е верска", заключи Надежда Нейнски. 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2072

Водещи новини

Още новини