Нетаняху иска да продължи военния натиск въпреки смъртта на тримата заложници

Getty Images
share

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви снощи, че ще продължи да оказва "военен натиск" върху палестинското движение "Хамас" в ивицата Газа, въпреки шока, който предизвика в Израел смъртта на трима заложници, убити по погрешка от израелски войници, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Смъртта на тримата заложници "разби сърцето ми. Тя разби сърцето на цялата нация", заяви премиерът на пресконференция. Той обаче подчерта, че "военният натиск е необходим както за връщането на заложниците, така и за осигуряване на победа над нашите врагове".

Някои медии твърдят, че след фиаското с тримата убити заложници израелските власти се връщат на масата за преговори. Без да споменава открито за евентуални преговори, Нетаняху заяви снощи: "Директивите, които давам на преговорния екип, се основават на този натиск и без него нямаме нищо", отбелязва АФП.

Американският новинарски уебсайт Axios съобщи, че Давид Барнеа, ръководител на израелската служба за външно разузнаване "Мосад", и катарският премиер Мохамед бен Абделрахман Ал Тани са се срещнали в Европа през уикенда, за да обсъдят второ примирие за освобождаване на заложниците. Израелският вестник "Аарец" потвърждава, че срещата се е състояла, посочва АФП.

Началникът на израелският генерален щаб Херци Халеви пое отговорност за случайното убийство на трима израелски заложници, отбелязва ДПА. "Армията и аз, като неин командир, носим отговорност за случилото се и ще направим всичко възможно, за да не допускаме подобни случаи да се повтарят в бъдещите бойни действия", заяви той във видеоклип, публикуван снощи в "Екс".

Той подчерта, че правилата за водене на бойни действия са били нарушени, когато са били убити заложниците. "Тримата заложници направиха всичко, за да ги разпознаем като такива - бяха си свалили ризите, за да видим, че не носят колани с експлозиви, и държаха бяло знаме", призна Халеви. Но той напомни, че войниците са се намирали в зона на активни бойни действия, където терористите действат в цивилни дрехи и всяко решение може доведе до живот или смърт за част от секундата.

Тримата заложници са излезли от сграда, намираща се на няколко десетки метра от израелските сили, съобщи по-рано говорител на Израелските сили за отбрана. Един от войниците се е почувствал застрашен и е открил огън.

Нетаняху: Израел ще продължи войната с "Хамас" до пълна победа

По израелски оценки 112 души, отвлечени от Израел, все още се намират в ивицата Газа. "Хамас" все още не е предал и телата на 20 души, отвлечени на 7 октомври, според канцлеарията на Нетаняху.

Водещи новини

Още новини