Израелската армия съобщи, че е открила тунели и оръжия на „Хамас“ под университет в Газа

Getty Images (архив)
share

Израелски военни заявиха днес, че са намерили оръжия и тунели на територията на университета „Ал Азхар“ в ивицата Газа, и че палестинската ислямистка групировка „Хамас“ използва кампуса за своите дейности, предаде ДПА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2864

Един от тунелите стигал на километър от кампуса до училищна сграда. По време на вчерашните боеве военните са открили на територията на университета експлозиви и ракети. Според израелските военни „Хамас“ злоупотребява и с използването на самата сграда на университета, като от нея извършва нападения срещу израелски войници. Тази информация засега не е потвърдена от независими източници.

Израелската армия нееднократно е обвинявала „Хамас“ в извършването на атаки от жилищни комплекси, болници и други сгради без военно предназначение, като използва цивилни като щит. „Хамас“ отхвърля тези твърдения.

Израел наводнява тунелите, в които се крият бойците на "Хамас"?

Действията на израелската армия вече са обект на сериозна критика от страна на международната общност, тъй като са довели до сериозни страдания и разселвания на голям брой палестински цивилни, отбелязва БТА.

Войната в ивицата Газа започна в резултат от най-кървавото нападение в израелската история от страна на терористи от „Хамас“ и други терористични групи на 7 октомври близо до границата между Израел и ивицата Газа, при което бяха убити над 1200 души, припомня агенцията. Оттогава Израел извършва масирани въздушни атаки срещу ивицата Газа, които бяха последвани от сухопътна операция, започнала в края на октомври.

Според контролираното от „Хамас“ министерство на здравеопазването в ивицата Газа са били убити над 17 000 души.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Хизбула, Хамас и Иран 2864

Водещи новини

Още новини