Израелци започнаха да се евакуират от Турция

Getty images
share

Израел започна евакуация на свои граждани от Турция, след като израелските власти отправиха призив към израелците да напуснат тази страна "възможно най-бързо", съобщиха турски медии.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Израелци започнаха да се стичат към летище "Истанбул", за да бъдат евакуирани, на фона на антиизраелски протести в цяла Турция след нападението по болница в Газа, за което "Хамас" обвини Израел.

Първият самолет - Ембраер Е195, изпратен от Тел Авив за евакуацията на израелците, кацна в Истанбул вчера и отпътува с първите пътници в 19:55 ч. 

По-късно вечерта бе извършен втори полет за евакуация на израелски граждани, желаещи да напуснат Турция. Самолетът Боинг 737-9, натоварен с израелци, сред които семейства с деца, отлетя от летище "Истанбул" в 1.38 ч. днес.

За двата полета от Истанбул до Тел Авив бяха ангажирани самолети на израелските авиокомпании Аркия (Arkia) и Ел Ал (El Al), посочва турската агенция ДХА.

Евакуацията на граждани от Турция ще продължи, съобщи Израелското бюро за национална сигурност. Бюрото посъветва гражданите да спазват мерките за безопасност и доколкото е възможно да се движат на групи.

Бившият посланик на Израел у нас: Нямаме нищо общо с удара по болницата в Газа

Израел призова гражданите си да напуснат Турция "възможно най-бързо", за да гарантират сигурността си в контекста на нарастваща терористична заплаха срещу израелските граждани в чужбина.

Антиизраелските настроения в Турция се задълбочиха през последните дни, особено след нападението срещу болница в Газа. Хиляди хора излязоха на протести в цялата страна, за да осъдят атаката, при която загинаха стотици хора.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2265

Водещи новини

Още новини