Палестинският президент обяви тридневен траур след гибелта на стотици палестинци при удар по болница в Газа

Gettyimages
share

Палестинският президент Махмуд Абас обяви тридневен траур след предполагаемата гибел на стотици палестинци при израелски въздушен удар по болница в ивицата Газа днес, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2346

Ръководителят на Гражданска защита в контролирания от ислямисткото движение "Хамас" палестински анклав съобщи малко по-рано за над 300 убити при нападението - данни, които не са проверени по независим път. Ако информацията се потвърди, това би била най-смъртоносната израелска атака в ивицата Газа от 7 октомври, когато "Хамас" предприе изненадващо нападение в Израел, където уби над 1300 души.

"Това, което се случва, е геноцид. Ние призоваваме международната общност да се намеси незабавно, за да спре това клане. Мълчанието вече не е приемливо", реагира в изявление Организацията за освобождение на Палестина (ООП).

Най-малко 500 жертви след израелски удар по болница в Газа

Абас, който е начело на ООП, на практика има само частичен контрол върху окупирания Западен бряг на река Йордан. "Хамас" управлява в ивицата Газа от 2007 г.

Стотици хора обаче излязоха тази вечер по улиците на град Рамала на Западния бряг, където е базиран Абас, за да поискат оставката на палестинския президент, предаде Франс прес, като се позова на свой кореспондент на място.

Израелският въздушен удар по болница в Газа бе осъден остро от редица арабски държави, сред които Египет, Йордания и Катар.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече случая "най-новия пример за израелски атаки, лишени от най-основните човешки ценности". "Призовавам цялото човечество да предприеме действия, за да спре тази безпрецедентна бруталност в Газа", написа Ердоган в социалната мрежа "Екс".

Канадският премиер Джъстин Трюдо определи атаката като "ужасяваща и абсолютно неприемлива".

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2346

Водещи новини

Още новини