Любомир Кючуков: Един ужас се сменя с друг, очаква се още по-сериозна интензификация на конфликта

Нова нюз
share

„За съжаление, един ужас се сменя с друг ужас. Очаква се още по-сериозна интензификация на конфликта, като ключова е и сухопътната операция на Израел. Тя ще засегне не само  „Хамас”, но и 2,3 млн. палестинци на територията на Газа. Най-лошото е, че и двете страни засега демонстрират пълно пренебрежение към цивилните жертви”.

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2277

Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Любомир Кючуков в предаването „Твоят ден” по NOVA NEWS.

Според Весела Чернева заместник-директор на Европейския съвет за външна политика видяхме, че не само „Хамас” нападна Израел в събота, но междувременно и „Хизбула” започна да изстрелва ракети от Ливан.

„Продължават атаките и от Сирия. Най-големият риск е конфликтът да се разшири и към съседни страни. Ако и Иран бъде въвлечен в този конфликт, това би било истински проблем. Съдбата на населението в Газа и в останалата част от палестинската автономия трябва да бъде част от този комплекс от преговори. Разговорите с Египет са за предоставяне на хуманитарен коридор”, обясни тя.

Кючуков е категоричен, че проблемът може да се реши само по политически път, този проблем е вече 75 г.

Проф. Владимир Чуков разкри, че ни чака световен джихад и конфликт, ако...

„Най-големият въпрос е как да се спре броя на жертвите. Не може 2,5 млн. души да се изселят. Има няколко нива на проблемите- първото е вътрешнопалестинското. Това, което се случва в Газа, не се случва на Западния бряг, където е правителството на държавата Палестина. Засега Западният бряг стои извън тези действия. Управляващите в Западния бряг – „Фатах”, имат коренноразлична политика от тези, които владеят Газа – „Хамас”, които се опитват да решат проблемите по военен път”, обясни дипломатът.  

Според него действията на „Хамас” са сложили край или поне ще забавят евентуално споразумение.

 

Всичко по темата:
Войната на Израел с Иран и Хамас 2277

Водещи новини

Още новини