Ранени и загинали в Сирия и Турция след земетресенията в Хатай днес

gettyimages
share

Най-малко 42 души са били ранени в новите земетресения, разтърсили по-рано днес Турция и усетени силно и в Сирия, съобщи БТА.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 704

Трусовете са предизвикали паника и хора са скачали от прозорците, балконите и покривите на къщите си в райони под бунтовнически контрол в Северозападна Сирия.

Има пострадали и от паднали керемиди и тухли в Калкин, Харем, Идлиб, Кирбет ал Джул, в селски райони край Алепо, казва сирийският Център за наблюдение на човешките права.

Ново мощно земетресение удари Турция, усетено е в Сирия и Кипър

Пострадали има и в Хама, в Централна Сирия, а трусовете бяха усетени дори и в района на Дамаск, където хора са излезли по улиците на столицата.

Трусовете бяха усетени и в Ливан, и Египет.

Същевременно кметът на Хатай Лютфю Шаваш съобщи, че осем души са били ранени там от двата труса, станали днес. Новината потвърди и турският вицепрезидент Фуат Октай.

 А според турската телевизия "Си Ен Ен тюрк" една жена дори е загинала в град Самандаг, в провинция Хатай. Четирима души пък са били затрупани там.

Трима души са загинали, 213 са ранени, предаде Анадолската агенция, като се позова на турския вътрешен министър Сюлейман Сойлу.

Досега са усетени 20 вторични труса след двата силни труса с магнитуд 6,4 и 5,8.

Издадено е предупреждение, с което се призовават гражданите да избягват крайбрежните райони като предпазна мярка срещу риск от повишаване на морското равнище. 

Междувременно над 16 800 сирийски бежанци в Турция, изгубили домовете си в катастрофалните трусове от 6 февруари, получиха разрешение да се върнат временно в Сирия.

Трусовете от 6 февруари отнеха живота на над 47 000 души в Турция и в Сирия.

Всичко по темата:
Земетресенията в Турция и Сирия 704

Водещи новини

Още новини