Протестиращ се самозапали в Израел

share

Демонстрант се самозапали снощи по време на протестно шествие в Тел Авив и е хоспитализиран в тежко състояние, съобщи израелската полиция.

Мъжът, около 40-годишен, носел със себе си бутилка със запалителна течност, с която се залял. Телевизията показа кадри с горящия мъж, около когото са се струпали хора и се опитват да угасят пламъците с дрехите си и бутилки вода. Той оставил на улицата фотокопия на писмо, което прочел, преди да се самозапали. За полицията това е опит за самоубийство, заяви говорителката Люба Самри.

"Държавата ме ограби и не ми остави нищо. Обвинявам Израел, (премиера) Бенямин Нетаняху и (финансовия министър) Ювал Щайниц за постоянното унижение, което израелските граждани трябва да понасят ежедневно. Те взимат от бедните, за да дават на богатите", гласи писмото, цитирано от израелски медии, предаде Франс прес.

Около 8000 души по данни на полицията са участвали в акцията снощи в Тел Авив, която отбеляза една година от протестното движение, което разтърси Израел миналото лято. Демонстрантите подновиха лозунга от 2011 г. - "Народът иска социална справедливост" и поискаха оставката на Нетаняху, като скандираха "Биби, върви си у дома!"

Водещи новини

Още новини