Шефът на МААЕ: Ядрена сделка няма да е възможна, докато Техеран не разреши проблемите си с агенцията

Getty Images
share

Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Рафаел Гроси днес каза, че възобновяването на ядрената сделка между Иран и световните сили от 2015 г. няма да е възможно без решаване на проблемите, които съществуват между Иран и агенцията, предаде Ройтерс.

Ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Мохамад Еслами от своя страна каза, че решаването на неотложните въпроси ще отнеме между три и четири месеца. Той допълни, че Иран е съгласен до 21 юни да предаде на МААЕ документи, свързани с нерешените въпроси между Техеран и агенцията.

Решението бе взето в момент, в който всички страни, които участват в  индиректните преговори между Техеран и Вашингтон във Виена, са много близо до споразумение. 

Късно снощи Гроси пристигна в Техеран за преговори по един от последните тежки въпроси, които блокират възобновяването на ядрената сделката.  

Голяма спънка в преговорите беше желанието на Техеран да бъде затворен въпросът за следите от уран, които бяха открити в няколко стари, но недекларирани обекта в Иран. 

Западните сили твърдят, че това е въпрос, отделен от споразумението, в което МААЕ не е страна.

По време на визитата си в Техеран Гроси се срещна и с външния министър на Иран. „Все още има въпроси, които трябва бъдат разгледани от Иран“, каза ръководителят на МААЕ преди днес да отпътува за Виена.

Иран: Ядрените преговори не са в задънена улица, но зависят от Запада

Агенцията търси отговори от Иран за това как са оставени следите от уран в недекларираните обекти, допълва БТА. 

Посещението на Гроси в Иран увеличи надеждите, че споразумението с МААЕ вероятно ще отвори пътя за възобновяването на ядрената сделка, от която САЩ се оттеглиха през 2018 г. по времето на бившия президент Доналд Тръмп.

Водещи новини

Още новини