Барак Обама връчи Медала на свободата на израелския президент Шимон Перес

share

Президентът на САЩ Барак Обама връчи Медала на свободата на израелския президент Шимон Перес, като похвали неукротимия му дух, който по думите на Обама е "самата същност на Израел", предадоха световните агенции.


"Никой не е направил повече в продължение на толкова години за изграждането на съюза ни и сближаването на двете ни страни, колкото лидера, когото почитаме тази вечер, нашият приятел Шимон Перес", заяви Обама на вечеря в Белия дом в чест на Перес. "Той олицетворява самата същност на Израел, един несломим дух", заяви Обама. Той поздрави Перес за сътрудничеството му с всички американски президенти от Джон Кенеди насам и припомни, че връзките между САЩ и Израел са неразрушими и не подлежат на преговори.

Шимон Перес, който е бил и два пъти премиер на Израел, изрази подкрепата си за усилията на Обама да отговори на "непосредствената заплаха" на иранската ядрена програма. Той обърна внимание, че Обама е заявил, че всички варианти са на масата по отношение на Иран. "Иранският народ не е наш враг, сегашният ръководител е този, който стана заплаха. Той превърна Иран в опасност за мира в света", заяви Перес при получаването на Медала на свободата. Връчването на това най-престижно американско гражданско отличие на 88-годишния носител на Нобелова награда за мир идва в момент, когато Вашингтон се надява да разубеди Израел да напада Иран, чиято спорна ядрена програма смущава международната общност, отбелязва АФП.
Сред присъстващите на официалната вечеря в Белия дом бяха вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън, първата дама Мишел Обама, държавният секретар Хилари Клинтън, бившият президент Бил Клинтън и бившият държавен секретар Мадлин Олбрайт.

Водещи новини

Още новини