6000 души в скоро време може да бъдат евакуирани от летището в Кабул

Getty Images/Guliver (архив)
share

6000 души, с които американските консулски служители, са провели всички необходими процедури, се намират сега на летището в Кабул и скоро ще бъдат евакуирани със самолет оттам. Това съобщи говорителят на американския Държавен департамент Нед Прайс, предадоха световните агенции.

Около 2000 души бяха евакуирани в предишните два дни от афганистанската столица, припомни пък говорителят на Пентагона Джон Кърби. Той поясни, че военните имат самолет, с който могат да евакуират 5000-9000 души на ден, но до днес много малко от хората, от предвидените за евакуация, са успели да стигнат и да влязат на летището. В ход са усилия за ускоряване на този процес, в това число и осигуряване на допълнителни консулски служители, които да проверят документите на американците и афганистанците, които успеят да стигнат до летището.

От 14 август досега американските военни са евакуирали около 7000 души от Афганистан

Сред 6000-те хиляди души, които може да бъдат евакуирани още в идните часове от Кабул, има американски граждани, а също афганистанци и граждани на трети страни, поясни Нед Прайс.

Той каза, че Албания, Уганда, Мексико и Чили са предложили да приемат афганистанци, които са помагали на САЩ и които се евакуират от Кабул.

Говорителят на Държавния департамент заяви още, че САЩ поддържат връзки с предишните власти на Афганистан, но не и с Ашраф Гани, откакто той е избягал от страната. Връзки е имало и с представители на талибаните, поясни Прайс на брифинг.

Водещи новини

Още новини