Сирийската опозиция призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН

Интернет
share

Основният опозиционен блок в Сирия призова за извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН заради операцията на сирийската армия в района на Хомс, предаде АФП.

„Над 110 души са убити от сирийските сили за сигурност в района на Хула. Половината от жертвите са деца. Избити са цели семейства”, се казва в изявление на Сирийския национален съвет.

По данни на Сирийската обсерватория за правата на човека при операцията на сирийската армия в Хула са убити над 50 души, сред които 13 деца.

Над 12 600 души са загинали от началото на конфликта в Сирия през месец март 2011 година.

Общо 271 международни наблюдатели от 43 страни следят за спазването на примирието в Сирия. Това се посочва в доклад на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун, който бе изпратен до Съвета за сигурност на международната организация, предаде РИА Новости.

Очаква се до края на месеца броят на наблюдателите да достигне 300 души. Постоянната централа на мисията е в Дамаск, но тя действа и в районите на Халеб, Дераа, Деир аз Зор, Хама, Хомс, Идлиб и Риф-Дамаск.

Очаква се специалният пратеник на ООН и на Арабската лига Кофи Анан съвсем скоро отново да замине за Дамаск, за да обсъди със сирийските власти и с опозицията спешни мерки за спазването на плана, предвиждащ прекратяване на насилието и започване на политически диалог.

Водещи новини

Още новини