Властта спечели изборите в Сирия

share

Парламентарните избори в Сирия, които се състояха на 7 май, преминаха в атмосфера на честна конкуренция, при новия закон за партиите и под контрола на независим съдебен орган, заяви председателят на избирателната комисия Халаф ал Азауи, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Азауи каза, че избирателната активност е била 51,26 процента или над 5 млн. души. Той не отговори на въпроса каква е била избирателната активност в Хомс и Идлиб, където са най-активни поддръжниците на опозицията и въоръжени групировки. Азауи съобщи, че в 250-местния парламент са избрани 30 жени. Победа на първите от половин век многопартийни избори са удържали кандидати от блока Национално единство. Всички те са издигнати от партията Баас, която загуби статута си на управляваща в съответствие с новата конституция.
Най-малко девет сирийци са били убити днес при обстрел на северозападния крайбрежен град Банияс, а бунтовници успяха да предотвратят опит на силите за сигурност да нахлуят в южни райони, предаде ДПА. Танкове са обстрелвали райони в Банияс тази сутрин. Десет души са ранени, сред които деца, съобщиха Местните координационни комитети. Опозиционни дейци в южната провинция Дераа съобщиха, че Свободната сирийска армия е удържала нападение срещу град Даал и е принудила правителствените сили да се оттеглят от района.

Опозиционната група Сирийски национален съвет /СНС/ преизбра днес либералния политик Бурхан Галиун за свой председател на среща в Рим, предаде Ройтерс като се позова на източници. Галиун бе лидер на опозицията в изгнание от август 2011 г, когато бе формиран СНС, но бе критикуван, че е изгубил връзка с движението вътре в Сирия и че не е успял да обедини съвета.

Водещи новини

Още новини