Сраженията в Сирия продължават

share

Международният пратеник за мир в Сирия Кофи Анан заяви пред Съвета за сигурност на ООН, че сирийската армия използва по-малко тежки оръдия, но те остават разположени в градовете. Това съобщиха дипломати, цитирани от Ройтерс.

Анан направи изказването си заедно с ръководителя на Дирекцията по мироопазващите операции към ООН Херве Ладсус.
Коментарите на Анан и Ладсус увеличават съмненията за ангажираността на Дамаск да сложи край на 14-месечното потушаване на опозицията, обявила се за оставка на сирийския президент.

Анан заяви пред 15-членния съвет чрез видео връзка от Женева, че мирният план не е споразумение без краен срок, и че е последен шанс да се избегне гражданска война.

Ладсус е подчертал, че има „забележимо намаление на употребата на тежки оръжия, на провеждането на широкомащабни военни операции”. Той обаче е добавил, че продължават „по-дискретни военни операции” и „арести от голям мащаб”.

Втори дипломат заяви, че според Ладсус „Сирия все още разчита на тежки оръжия”, както и че все още има обезпокоително присъствие на сирийските сили за сигурност в градовете.

Трети дипломат добави, че Анан е заявил пред съвета, че намаляването на военните операции е безсмислено, ако бъде заместено от друга форма на насилие.

Анан е изразил загриженост, че случаите на тормоз и арести в страната може да се увеличат.

Водещи новини

Още новини