Мощен взрив в Бейрут, има жертви и ранени

Gettyimages
share

Мощен взрив разтърси днес ливанската столица Бейрут, съобщиха световните агенции.

Според ливанската телевизия "Ал Маядин" експлозията станала в склад за пиротехнически средства, разположен на бейрутското пристанище.

Външно: Няма данни за пострадали български граждани при взрива в Бейрут

Причините за експлозията още не са установени.

Силният взрив се е усетил в много части на града.

По първоначални данни има десетки жертви и ранени.

Ливанският Червен кръст, който също съобщи за десетки ранени, е изпратил над 30 свои екипа на пристанището, посочва ДПА.

LBCI Lebanon News твърди, че преди експлозията е имало пожар в склад за фойерверки. Но, с оглед на горомните щети и помитането на почти цял квартал, по-скоро не става дума за фойерверки, а за склад с муниции.

Вследствие на взривната вълна са пръснали стъклата на прозорци и витрини из цял Бейрут и дори в околностите му.

Над пристанището се носят облаци гъст черен и оранжев дим. Щети са нанесени на сгради в центъра на Бейрут, а главната магистрала близо до столицата е покрита със стъкла. Къщата на бившия премиер Саад Харири в центъра на града също е пострадала.

Районът на пристаницето е отцепен от силите за сигурност, които допускат единствено хората от службата за гражданска защита, линейки с включени сирени и камионите на пожарната. Армията помага за превозването на ранените до близките болници. Журналистите нямат достъп до мястото.

Взривът става в навечерието на произнасянето на присъдата на трибунала на ООН срещу четиримата заловени атентатори срещу Харири.

"Апартаментът ми е тотално разрушен - разказва пред Daily Star 26-годишната Ели, която живее в квартала Gietawi, на около 2 км от пристанището.

Експлозията ме прати на пода, ушите ми бучат все още. Не зная дали въобще ще спрат".

Водещи новини

Още новини