Американската армия се изтегля от Ирак?

gettyimages
share

Американската армия е уведомила Ирак, че ще се изтегли от страната, предаде БТА. Агенцията цитира писмо, с чието съдържание се е запознала.

Американската армия е информирала иракските въоръжени сили, че силите на международната антиджихадистка коалиция под командването на САЩ ще се "препозиционират" с цел "безопасно и ефективно изтегляне от Ирак". Американски и иракски военен са потвърдили пред "Франс прес" автентичността на писмото, подписано от генерал Уилям Сийли, командващия американските военни операции в Ирак.

НАТО ще продължи работата в Ирак, щом обстоятелствата позволяват

"Уважаваме вашето суверенно решение, което ни нарежда да се изтеглим", пише в посланието.

Вчера иракският парламент призова правителството да изгони от страната чуждестранните войски след убийството на иранския генерал Касем Солеймани при американски въздушен удар в района на летището на столицата Багдад в петък. Съединените щати имаха доскоро 5200 военнослужещи в Ирак. Миналата седмица в страната пристигнаха още няколкостотин американски войници, за да охраняват посолството на САЩ, което бе нападнато от бойци на проиранска милиция броени дни преди убийството на Касем Солеймани.

Иран обяви парична награда за главата на Тръмп

Водещи новини

Още новини