Руски военен в Сирия: И турците, и кюрдите спират огъня, като видят флага ни

Getty (архив)
share

И турските военни, и кюрдските бойци прекратяват огъня, когато видят нашия флаг. Това е казал руският офицер Сафар Сафаров, който е част от контингент, влязъл в северния сирийски Манбидж, цитиран от московско издание Завтра.

Военният е потвърдил информацията, че подразделения под командването на Москва са извършили първи патрул по улиците на града и неговите околности. "Нашата мисия продължи три часа. Имаше спорадични престрелки, но когато от двете страни видяха нашето знаме, огънят бе прекратен. Вероятно нито турците, нито кюрдите са искали да пострада руски военен", е посочил той.

Сафаров също е заявил, че той и неговите колеги са се настанили в база, която е била напусната от подразделение на американската армия.

Кюрдски милиции са установило контрол над Манбидж, намиращ се на близо до границата с Турция, след офанзива срещу "Ислямска държава" (ИД) през 2016 г. Тогава градът е станал част от т.нар. Република Роджава (автономно кюрдско териториално образувание).

Преди няколко дни в Манбидж са влезли части на сирийската армия. Това е станало възможно след като представители на кюрдите и Дамаск са се договорили за съвместни действия срещу турските военни, започнали операцията "Извор на мира" на 9 октомври 2019 г.

Турският президент Реджеп Ердоган вчера е обявил за ликвидирането на почти 600 терористи. Днес той е заявил, че по време на акцията действия са били убити четирима военни и че турската армия е установила контрол върху 1220 квадратни километра в Сирия.

Телевизия "Ал Арабия" в сряда е обявила, че за седмицата от началото на "Извор на мира" в Северна Сирия са загинали над 70 цивилни.

 

Водещи новини

Още новини