Барак Обама: Не е време за война срещу Иран

share

Американският президент Барак Обама заяви, че сегашният момент не е подходящ за военен удар срещу Иран, предаде АФП.

В същото време държавният глава на САЩ подчерта, че възможностите за мирно разрешение на проблема с ядрената програма на Ислямската република намаляват. Изказването на Обама бе в навечерието на поредния кръг преговорите между САЩ, Русия, Китай, Франция, Германия и Великобритания, от една страна и Иран, от друга. Техеран вчера изпрати писмо до ръководителя на дипломатическата служба на Европейския съюз Катрин Аштън, с което поиска официално насрочване на дата за преговори. "Ислямската република е заинтересувана в открити преговори без предварителни условия и иска позитивни цели", пише в посланието.

"Иран и по-рано имаше навика да отлага и да прави пречки на преговорите по тази тема, властите в Техеран много говорят, но не предприемат никакви конкретни действия", каза по този повод искането на Иран Обама по време на съвместната пресконференция с британския премиер Дейвид Камерън. Министър-председателят на Обединеното кралство е на посещение в САЩ . Камерън се съгласи с думите на Обама, че моментът не е подходящ за военни действия срещу Иран.

Ислямската република настоява, че нейните разработки имат изцяло мирно предназначение. Заради разкрития на агенцията на ООН за използване на ядрена енергия за мирни цели, САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Техеран. Днес агенция Блумбърг разпространи информация, че заради мерките на Запада, добивът на петрол в азиатската страна е спаднал с 10%.

Водещи новини

Още новини