ООН удължи с половин година мисията на организацията в йеменския град Ходейда

Pixabay
share

Съветът за сигурност на ООН прие днес единодушно резолюция за удължаване до 15 януари 2020 г. на мандата на Специалната мисия на организацията за поддържане на примирието в ключовото йеменско пристанище Ходейда, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

"Съветът за сигурност постановява да се удължи до 15 януари 2020 г. мандатът на мисията на ООН за поддържане на Стокхолмското споразумение с цел да се допринесе за осъществяване на договорките за град Ходейда и пристанищата Ходейда, Салиф и Рас Иса", се казва в резолюцията. В документа Съветът се обръща също с призив към страните по споразумението - правителството и бунтовниците хуси, да сътрудничат с мисията на ООН и да гарантират сигурността на нейните сътрудници.

От август 2014 г. в Йемен продължава конфликтът между силите на правителството и на бунтовниците хуси. На състоялите се в началото на декември 2018 г. в Швеция вътрешнойеменски консултации бяха постигнати редица споразумения, включително за ситуацията в пристанище Ходейда, което дълго време бе арена на жестоки сражения. В рамките на подписаното в Стокхолм споразумение хусите и правителството се договориха да преустановят бойните действия и да започнат постепенно извеждане на въоръжените формирования от Ходейда, а също от пристанищата Салиф и Рас Иса, припомня ТАСС.

Водещи новини

Още новини