Иран ще изнася петрол въпреки засиления натиск на САЩ

Getty Images/Guliver
share

Иран ще продължи да изнася петрол въпреки засиления натиск на САЩ, целящ да ограничи износа до нула, заяви президентът на страната Хасан Рохани.

В реч, излъчена по държавната телевизия, той определи американския подход като „лъжлив и погрешен“, предаде БНР.

„Американците ще разберат през следващите месеци, че ще продължим да изнасяме петрола си. Възможно е американците да блокират една врата за нашия петролен износ, но тя не е единствената такава. Има още шест други достъпни врати и американците не го знаят. Ще изнасяме петрола си с всички възможни средства и ще се опълчим на американците“, категоричен бе Рохани.

Той реагира, след като американският президент Доналд Тръмп удължи действието на ембаргото върху доставките на петрол от Иран. САЩ настояват купувачите на ирански петрол да прекратят доставките от 1 май или ще им бъдат наложени санкции. Така се слага край на шестмесечните отстъпки, които позволяваха на осемте най-големи клиенти на ирански петрол да внасят ограничени количества.

През миналата година Тръмп оттегли САЩ от международното ядрено споразумение с Иран и наложи нови санкции на ислямската република. Целта на американските мерки е да се ограничи ядрената програма на Иран чрез сериозен натиск върху производството на петрол, което е основен икономически двигател на Иран.

Тръмп е уверен, че в световен мащаб има достатъчно петрол и сътрудничеството с Иран в тази индустрия може да се прекрати безболезнено. Цените на петрола паднаха днес в резултат на очакванията, че увеличаването на добива на САЩ и ОПЕК ще компенсира спада в предлагането вследствие на санкциите срещу Иран. Саудитска Арабия изрази готовност да отговори на търсенето на клиентите на петролния пазар, като замести доставките от Иран.

Водещи новини

Още новини