Пакистан призова Иран да вземе мерки срещу терористичните групировки

share

Пакистан призова Иран да вземе мерки срещу терористичните групи, за които се предполага, че стоят зад убийството на 14 войници по-рано тази седмица, предаде ДПА.
"Надяваме се, че Иран ще вземе видими мерки", каза пакистанският министър на външните работи Шах Махмуд Куреши за групировките, които според Исламабад са базирани в Иран.


Той говори на пресконференция след разговори с иранския си колега. По думите на Куреши 15 стрелци във военни униформи са устроили засада на автобус в югозападната провинция Белуджистан и са убили 14 военнослужещи от пакистанската армия.
Пакистан е решил също да загради 950-километровата си граница с Иран като начин за подобряване на сигурността, съобщи министърът.

Нападението бе извършено преди първото официално посещение на пакистанския премиер Имран Хан в Техеран, където той трябва да се срещне с иранските лидери. Двудневната визита започва утре.
Министерството на външните работи вчера изпрати до иранското посолство в Исламабад писмо, в което изрази "остър протест" срещу убийствата, "извършени от терористични групировки, базирани в Иран".
Отговорност за атаката е поело обединение на три терористични организации, които са базирани в Иран, се посочва в писмото. Пакистан е установил района, в който действат групировките, и е споделил информацията с иранските власти, допълни Куреши.

Белуджистан е най-голямата пакистанска провинция. Нестабилната област граничи с Афганистан и Иран и често е обект на атаки на ислямистки и националистически групи. /

Водещи новини

Още новини