Сирийската опозиция призова за бойкот на референдума за конституция

gettyimages
share

Сирийската опозиция призова да се бойкотира референдумът за нова конституция на 26 февруари, предаде АФП.

Според опонентите на Башар Асад новият текст е запазил духа на сегашния основен закон и дава твърде много правомощия на президента. Проектът за нова конституция "дава на президента абсолютни прерогативи и го издига в статут на абсолютен и вечен лидер" и за разлика от сегашната конституция не гарантира разделението на властите, заявяват Местните координационни комитети (МКК), които ръководят протестните прояви в страната. "МКК призовават народа да отхвърли и бойкотира този т.нар. референдум и да настоява за изпълнението на целите на революцията ни за свалянето на режима" на президента Башар Асад, се казва в тяхно изявление.

"Режимът се подиграва с волята на сирийците, защото няма условия за произвеждане на референдум и този, който е изготвил проекта, не е легитимен", заявяват МКК, имайки предвид режима на Асад и продължаващите от 11 месеца репресии от държавните органи над антиправителствените протести. Вчера Асад реши да организира на 26 февруари референдум за нова конституция, основана на плурализма, в която се премахва всяко позоваване на партията Баас, която управлява Сирия от близо 50 години.

Краят на върховенството на партията Баас е едно от основните искания на опозицията в началото на протестното движение в средата на март 2011 г. Сега обаче тя настоява Асад направо да напусне властта. Според текста на проекта за нова конституция на Сирия президентът продължава да назначава премиера и членовете на правителството, а опозицията настоява премиерът да се излъчва от парламентарното мнозинство.
Вчера в Сирия са били убити най-малко 36 души по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Водещи новини

Още новини