Кметът реформатор на Техеран подаде оставка

share

Кметът реформатор на Техеран Мохамад Али Наджафи подаде оставка днес на фона на противоречива информация за причините, предаде Франс прес.
Наджафи спечели местните избори през май 2017 г. и прекъсна 14-годишното управление на консерваторите в иранската столица.


Наскоро той публикува доклад, в който критикува многобройни злоупотреби при управлението на своя предшественик.
Според иранската държавна телевизия оставката на Наджафи е била приета тази сутрин от градския съвет.

Много ирански медии съобщават, че кметът е обяснил оставката си с неуточнени здравословни проблеми, като е казал единствено, че се нуждае от сериозно лечение. Неговите съюзници обаче казват, че той е бил подложен на натиск.

Бившият кмет на Техеран отпреди двадесетина години Мортеза Алвири обяви на видеозапис, публикуван в близкия до реформаторите информационен сайт "Хабаролайн", че Наджафи неотдавна е бил призован "не много любезно" да се яви в прокуратурата посред нощ.
"Чух, че е заплашен от арест", каза още Алвири.

В началото на март Наджафи беше в центъра на полемика по повод представление, изнесено в кметството от ученици, изпълнили традиционен танц.
Ислямският закон, който е в сила в Иран, забранява танците на обществени места, а съдебната власт, която е в ръцете на консерваторите, обяви, че ще преследва по съдебен път организаторите на празника.

Иранският генерален прокурор Мохамад Джафар Монтазери пое случая, а кметът на столицата подаде оставка няколко дни по-късно.
В неделя тя беше отхвърлена с гласуване от градския съвет, но Наджафи отново подаде оставка в понеделник.

Градският съвет назначи за временен кмет един от заместниците на Наджафи - Самиола Хосейни Макарм.

Съюзниците на Наджафи, които се отнасят критично към намесата на политическата власт в съдебната, попитаха защо генералният прокурор е решил да се занимава с танцовия празник, а не с обвиненията в корупция, отправени от кмета на Техеран срещу предишния управляващ екип в кметството на столицата.

Водещи новини

Още новини