Турската армия е превзела стратегически район в Африн

Getty Images/Guliver (архив)
share

Свободната сирийска армия, подкрепяна от турската армия, е превзела най-важния от страгическа гледна точка район в Африн, съобщи агенция Доган.

Това е районът около язовира Мейданки, откъдето става снабдяването с електричество и вода на Африн и региона. Районът бил превзет след ожесточени боеве край град Мейданки, в резултат на които бил напълно прочистен от терористичните групировки. С операция на турски командоси и снайперисти било превзето селото Мухабебе, съобщи кореспондент на агенцията, според когото терористичните групировки са напуснали селото. Редица пътища и сгради обаче били минирани. Около град Мейданки били изкопани защитни ровове.

При избухване на мина в село Мухабебе е загинал един цивилен гражданин, а седем души били ранени.

В боевете за града и селото е загинал един войник от свободната сирийска армия, а двама били ранени.

Продължават без прекъсване боевете в посока на град Африн, почти напълно обкръжен от свободната сирийска армия и турските въоръжени сили.

В същото време ООН обяви, че цивилното население напуска обкръжения Африн. Над 45 000 души са напуснали града през последните няколко дни. Сирийските кюрдски сили обаче се опитвали да попречат на бягството на цивилното население, като отцепвали пътищата.

Турски самолети са хвърлили в района на Африн листовки с призиви към населението да ги подкрепи в борбата срещу терористите, написани на турски, арабски и кюрдски език.

Водещи новини

Още новини