Химическите атаки в Сирия запалиха словесна битка между Русия и САЩ в ООН

gettyimages (архив)
share

САЩ отхвърлиха руската инициатива да бъде създаден нов механизъм за разследване на химическите атаки в Сирия, пише "Комерсант". До петък Съветът за сигурност на ООН ще обсъди предложението на Русия, допълва обаче вестникът в друг материал.

На свикано по искане на Москва заседание на Съвета за сигурност в Ню Йорк руският посланик в ООН Василий Небензя разпространи проекторезолюция за създаване на нов международен орган, разследващ химическите нападения, който да замени предишния механизъм на ООН - според Небензя неефикасен и политически ангажиран, напомня изданието. Повечето членки на Съвета за сигурност, например Франция,  Боливия, Казахстан и Китай, изразиха готовност да проучат инициативата на Москва, допълва "Комерсант".

Посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли заяви пред Съвета, че когато Русия не харесва фактите, тя се опитва да отклони вниманието от разговора. Това е така, защото фактите отново и отново се връщат към истината, която Русия иска да скрие - че режимът на сирийския президент Башар Асад продължава да използва химически оръжия срещу собствения си народ.

"Представители на Вашингтон посочват виновници без разследване, затова продължават без доказателства да настояват, че е виновен официален Дамаск, въпреки че химическите оръжия в Сирия бяха унищожени преди четири години под международно наблюдение", коментира Сергей Железняк от външнополитическата комисия в Държавната дума (долната камара на парламента в Москва), цитиран в "Парламентская газета". По думите му САЩ все така водят политика на двойни стандарти, целейки да свалят законното сирийско правителство. "Вашингтон използва в играта си вътрешните противоречия, като засилва дестабилизацията в Сирия и се мъчи да осуети междусирийския диалог, предстоящ в Сочи" идната седмица", твърди руският депутат.

По-рано този месец западни медии, цитирайки сирийската опозиционната организация "Бели каски", съобщиха за химическа атака в предградие на Дамаск. Според тях от отравяне с амониев хлорид са пострадали близо 20 мирни жители, напомня "Известия". По данни на телевизия "Ал Маядин" са загинали две деца, а 30 души са пострадали. Потвърждение за химическото нападение още няма, но "Белите каски" вече хвърлиха отговорността на сирийското правителство, което категорично отрече да е използвало химически оръжия.
Руското външно министерство отрече вчера обвиненията, че сили на Москва и Дамаск стоят зад химическото нападение. Няма потвърждение, че самото нападение се е състояло, а обвиненията са пропаганда на САЩ, заяви дипломатическото ведомство.

Според руското министерство "Белите каски" сътрудничат с терористите и разпространяват "неприкрити лъжи", отбелязва "РБК". САЩ заявиха, че "не всички химически оръжия са откарани извън Сирия" и обявиха за виновник Русия. Не бе казана и дума за това, че САЩ участваха в този процес наравно с Руската федерация, напомня "Военное обозрение".

Руското външно министерство посочи на САЩ, че действията и изявленията им стриктно повтарят политиката на лъжи, водена още в Югославия, Ирак и Либия. Това бе явна препратка към известната "епруветка на Пауъл", се казва в коментара. През 2003 г. тогавашният държавен секретар Колин Пауъл заяви, че САЩ имат неопровержими доказателства за наличие на биологично оръжие в Ирак, и показа епруветки със спори на сибирска язва

Водещи новини

Още новини