Най-малко 23-ма цивилни от едно семейство загинаха при въздушен удар в Сирия

Getty Images/Guliver (архив)
share

Най-малко 23 мирни граждани от едно семейство бяха убити при въздушни удари на подкрепяната от САЩ коалиция в Сирия, предаде Франс прес, като се позова на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Неправителствената мониторингова организация, която е базирана във Великобритания и разполага с широка мрежа от информатори в Сирия, съобщи, че сред загиналите са осем деца и шест жени.

Въздушните удари били нанесени вчера преди изгрев слънце в село Джерзи, намиращо се под контрола на групировката "Ислямска държава". Братя и братовчеди се криели в къщата с децата си, след като избягали от боевете в съседно село в източната сирийска провинция Дейр аз Зур.

Подкрепяната от САЩ международна коалиция подкрепя офанзива на източния бряг на река Ефрат, провеждана от арабско-кюрдската коалиция Сирийски демократични сили. Провинция Дейр аз Зур, в която се водят сблъсъците, се намира като цяло под контрола на сирийското правителство, което прогони джихадистите от региона, отбелязва БТА.

Говорител на американската армия заяви, че ще бъде проведено разследване за предполагаемите цивилни жертви. Коалицията нанася удари само срещу законни военни цели, подчерта в същото време той.

Водещи новини

Още новини