Реджеп Ердоган: Ако САЩ признаят Ерусалим за израелска столица, ще прекратя връзките с еврейската дъ

gettyimages (архив)
share

Ако САЩ признаят Ерусалим за израелска столица, аз ще прекратя дипломатическите на страната ни отношения с еврейската държава, каза турският президент Реджеп Ердоган, написа газета.ру.

"Ерусалим е червената линия за мюсюлманите и тя не трябва да се прекрачва. Подобен ход ще нанесе тежка рана върху цялото човечество. Ние няма да оставим нещата така. Нима Америка няма други проблеми и реши да се занимава с този въпрос? Ние няма да допуснем това и ще се борим докрай. Ние можем да прекратим дипломатическите отношения с Израел. Аз още веднъж предупреждавам Америка да не създава напрежение в Близкия изток", заяви Ердоган пред депутати в Анкара. Турският президент допълни, че ако във Вашингтон предприемат такава стъпка, то срещу САЩ ще се настрои целият мюсюлмански свят.

От администрацията на Доналд Тръмп на 28 ноември заявиха, че американският държавен глава обмисля преместването посолството на страната си от Тел Авив в Ерусалим. С този акт Тръмп ще признае свещения за юдеи, християни и мюсюлмани град за израелска столица.

Според международното право посолствата на една държава се намират в столицата на страната-домакин.

В Израел смятат Ерусалим за столица на страната, а за главен град в света се признава Тел Авив. Към Ерусалим претенции имат и властите на Палестинската автономия, чийто административен център е град Рамала.

Водещи новини

Още новини