ИД контролира вече под 7% от територията на Ирак

share

Джихадистката групировка "Ислямска държава", подложена от месеци на масирана офанзива от иракските сили и водената от САЩ международна коалиция, контролира вече по-малко от 7 процента от територията на Ирак, предаде АФП, като се позова на иракското командаване на съвместните операции.

През 2014 г. ИД контролираше 40 процента от иракската територия, а към 31 март тази година - не повече от 6,8 процента, заяви пред журналисти генерал Яхия Расул, говорител на съвместното командване, което координира антиджихадистките действия. Джихадистите завзеха обширни части от Ирак с мълниеносно настъпление през 2014 г. Оттогава те изгубиха няколко големи града като Фалуджа и Рамади западно от Багдад.

От 17 октомври миналата година иракските сили осъществяват голямо настъпление за отвоюване на втория по големина иракски град Мосул - последната градска крепост на ИД в страната. След като в края на февруари си върнаха източните квартали на Мосул, сега проправителствените сили се бият за превземането на западните му части.

Водещи новини

Още новини