Сирия за американския удар срещу нейната база: Идиотски акт

Getty Images
share

Американската агресия срещу Сирия е "безотговорна и недалновидна акция, която няма нито военни, нито политически перспективи", се казва в изявление на канцеларията на сирийския президент, разпространено от държавната информационна агенция САНА, предаде ТАСС.

Според режима в Дамаск ракетната атака на Съединените щати е имала за цел да окаже подкрепа на техните помагачи от терористичните формирования, действащи в Сирия.

"Тази агресия единствено ще увеличи решимостта на сирийците да разгромят наемническите банди и да ускорят темпото на военните операции срещу тях", се подчертава в изявлението. Сирийското президентство нарича ракетния обстрел "идиотски акт", който разкрива американската "недалновидност" и "слепота" в политически и военен план, посочва БТА.

Според Дамаск Вашингтон "наивно се е подвел по лъжлива пропагандна кампания", визирайки обвиненията, че сирийското правителство стои зад извършената тази седмица химическа атака, отбелязва Ройтерс.

Снощи въоръжените сили на САЩ изстреляха по нареждане на президента Доналд Тръмп 59 крилати ракети "Томахок" по военно летище в сирийската провинция Хомс. Ударът бе отговор на предполагаемото нападение с химически оръжия от 4 април в сирийската провинция Идлиб. Съединените щати смятат, че сирийската военна авиация е извършила предполагаемата химическа атака именно от тази база.

Водещи новини

Още новини