Обрат в турската позиция спрямо Башар Асад

Булфото (архив)
share

За обрат в позицията на Турция спрямо сирийския президент Башар Асад съобщи Интерфакс.

"Ние вече не настояваме за оттеглянето на държавния глава в Дамаск", заяви вицепремиерът в Анакара Мехмет Шимшек в кулоарите на Световния икономически форум в швейцарския курорт Давос. "Ние не отстъпваме от нашата позиция, че Асад е виновен за шестгодишната война в страната си. Ние обаче не смятаме, че оставката на Асад е необходимо условие за решението на проблема в Сирия", каза още той.

Турция настояваше за свалянето на Асад още в началото на бунтовете срещу него, започнали през 2011 г, припомня Интерфакс. "Светът през последните години се промени кардинално и ние се приспособихме," каза още турският министър.

Думите на Шимшек дойдоха след като Асад отправи поредната порция обвинения към турския си колега. "Реджеп Ердоган подпомага "Ислямска държава" (ИД). Той купува от нея петрол", каза сирийският президент.

По-рано днес световните агенции разпространиха информация, че бойци на ИД са разрушили древен театър в Палмира. Джихадистите си върнаха контрола над сирийския град в края на 2016 г, припомня Би Би Си.

Водещи новини

Още новини