Губернаторът на провинция Хомс потвърди, че ИД изцяло е превзела Палмира

share

Губернаторът на сирийската провинция Хомс съобщи по държавната телевизия, че радикалната групировка "Ислямска държава" е превзела древния град Палмира и че сирийската армия се бори да си върне контрола над града, предаде БТА, позовавайки се на Ройтерс.

Това е първото официално признание на сирийските власти, че Палмира отново е в ръцете на джихадистите. Губернаторът Талал Барази заяви за телевизия "Ихбария", че армията се е изтеглила от града. "Армията използва всички средства да попречи на терористите да се задържат в Палмира", каза губернаторът. По-рано днес Сирийският център за наблюдение правата на човека (СЦНПЧ) съобщи, че ИД си е върнала пълния контрол над Палмира, която се намира в източната провинция Хомс.

Според неправителствената организация в боевете са били убити около 120 души от войските на режима и техни съюзнически сили, както и десетки екстремисти, предаде ДПА. ИД е завзела града, летището му и древен замък в покрайнините на Палмира въпреки интензивните въздушни удари на сирийската и руската бойна авиация, добави СЦНПЧ. ИД извърши пробива, след като вчера въздушните удари принудиха джихадистите да напуснат Палмира, която бяха превзели за кратко.

Водещи новини

Още новини