Почина един от братята на саудитския крал Салман, испанският крал отмени визитата си

Getty Images/Guliver
share

Саудитският принц Турки бен Абдел Азиз Ал Сауд - един от родните братя на краля на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд - почина днес на 84 години, съобщиха официалната Саудитска агенция по печата и в. "Ер Рияд", цитирани от Франс прес и ТАСС. С указ на монарха в страната е обявен тридневен траур.

По информация на вестника роденият през 1932 година син на основателя на династия Абдел Азиз Ал Суад е издъхнал тази сутрин след продължително боледуване.

Принц Турки, роден през 1934 година според официалната му биография, е част от влиятелния клан на седемте принца Судаири, родени от една и съща майка, посочва АФП. Той трябва да бъде погребан в събота до края на следобеда.

От 1957 до 1969 година Турки бен Абдул Азиз Ал Сауд заема поста емира на столицата на страната - Рияд, от 1969 до 1983 година е заместник-министър на отбраната на кралството. През 1983 година той е принуден да замине за Египет, през 2010 година се завръща в Рияд и остава там до смъртта си, припомня ТАСС, цитирана от БТА.

Поради кончината на принца испанският крал Фелипе Шести отложи първото си държавно посещение в Саудитска Арабия, което се планираше да започне днес и да доведе до продажбата на пет бойни кораба на саудитската армия.

Водещи новини

Още новини