НАТО: Няма да участваме в сухопътна акция в Ирак и Сирия

gettyimages (архив)
share

Няма да предприемаме сухопътни военни операции в Ирак и Сирия, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, предаде ТАСС.

Лидерът на военния блок пристигна на международна донорска конференция за Афганистан в Брюксел. "Ние няма да започваме в наземни операции в двете близкоизточни страни. Ние обучаваме иракски офицери и смятаме да изпратим разузнавателни самолети в района", допълни бившият норвежки премиер.

Върховният представител по външната политика на Европейския съюз Федерика Могерини също говори на втория ден от форума в белгийската столица. Тя обяви, че Брюксел ще отпусне 1,2 млрд. евро за Афганистан. "Очаквам нашите партньори да ни чуят и да се присъединят към нас", допълни тя.

Австралийският външен министър Джулия Бишъп, че Канбера ще до 2020 г. ще оказва финансова помощ на Кабул в размер на 80 млн. щатски долара годишно. Парите са предназначени за социални и образователни програми. "Не трябва да допуснем Афганистан отново да стане база на международния тероризъм", заяви тя посочи, че 270 австралийски военни ще останат в азиатската страна.

Водещи новини

Още новини