Ердоган: Башар Асад трябва да се оттегли

gettyimages
share

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган призова президента на Сирия Башар Асад да подаде оставка възможно най-скоро, предаде РИА Новости.

Оттеглянето на държавния глава на арабската държава е необходимо, за да бъдат избегнати увеличаването на жертвите в страната, където от март досега са загинали над 3500 души. Говорейки пред парламента в Анкара, ръководителят на правителството на югоизточната ни съседка обвини Асад в "евтин героизъм" заради изказванията на президента, че ще се бие до смърт. "Асад казва, че ще се бие до последен дъх. С кого ще се биеш? Погледни какво стана с Адолф Хитлер, Бенито Мусолини и Николае Чаушеску. Ако не си си извлякъл урока от тяхната съдба, виж какво стана с Муамар Кадафи. Той говореше същото преди 32 дни".

"Защо не се биеше до смърт с Израел за Голанските възвишения, не показа тогава своята храброст?", допълни премиерът на Турция. Той подчерта, че неговата страна няма да бъде страничен наблюдател на трагедията с братския на турците народ. Но в същото време Анкара няма териториални претенции към съседни държави, поясни началникът на кабинета.

Ердоган поиска Дамаск да поеме защитата на дипломатическите представителства на Анкара, които бяха нападнати преди няколко дни, както и да бъдат наказани виновните за стрелбата срещу автобус с турски богомолци вчера.

Водещи новини

Още новини