Бахрейн задържа ирански терористи

share

Задържаните вчера в Бахрейн петима членове на терористична група са поддържали контакти с иранския корпус Революционни гвардейци, съобщи Ройтерс.


Членовете на групата били задържани преди да осъществят плановете си за нападение срещу сградата на министерството на вътрешните работи на Бахрейн, посолството на Саудитска Арабия и моста, свързващ островната държава със Саудитска Арабия, уточнява Ройтерс. Групата била разкрита, след като четирима от членовете й били арестувани от катарските власти на границата със Саудитска Арабия. Петият член на групата бил арестуван, след като четиримата задържани били предадени на бахрейнските власти на 4 ноември. Някои от задържаните признали по време на разпити, че "групата била създадена извън страната с цел да извърши терористични актове в Бахрейн, и че дейността й била координирана с чуждестранни военни структури, в това число корпуса Революционни гвардейци", заявил  прокурорът по делото.

През февруари, по примера на "арабската пролет", активисти на шиитската общност в Бахрейн предприеха поредица от предимно мирни протести, като настояваха за повече политически свободи и по-добри условия за живот, посочва Ройтерс. Сунитските управници на островната държава, с помощта на саудитски военни, пресякоха протестите и обвиниха съседен Иран, в който шиитите преобладават, че е замесен в организирането на безредиците.
Бахрейн, където е разположена база на Пети флот на САЩ, заедно със Саудитска Арабия, са основните съюзници на САЩ в района, посочва Ройтерс. През октомври властите в САЩ обявиха, че са разкрили заговор, в който било замесено иранското разузнаване, за атентат срещу саудитския посланик във Вашингтон Адел ал Джубеир. Един от двамата участници в заговора бе арестуван в САЩ, а за втория се предполага, че се крие в Иран.

Водещи новини

Още новини