Бивш джихадист: Само Аллах знае какво ще стане

share

Единствено Всемогъщият Аллах знае какво ще стане в Ирак и Сирия, заяви бивш член на групировката Ислямска държава (ИД) пред Скайнюз.

Сириецът, наричан Абу Мустафа, коментира какво ще бъде развитието на събитията в Близкия изток в разговор с журналист от британската информационна агенция и определя ситуацията в родината си като безнадеждна. Според мъжа ударите, които западните военни самолети няма да спрат джихадистите, защото към радикалните бойци се присъединяват много хора.

Мустафа разказва, че се е присъединил към ИД, защото те са били най-силната група сред въоръжената опозиция срещу сирийския президент Башар Асад, но след 10 месеца в редиците на групировката той я напуснал. Мъжът освен като войник в редиците на джихадистите се занимавал и с прехвърлянето на хора от Турция в Сирия и Ирак.

Повечето от клиентите му са били хора, искащи да се бият на страната на ислямистите. Мъжът посочва, че за всеки прекаран човек е получавал 15 британски паунда. "Сред клиентите ми имаше и много граждани на европейски държави", допълва сириецът, цитиран от медията.

Водещи новини

Още новини