Взрив избухна в южно предградие на Бейрут, 19 души са ранени

share

Взрив избухна малко след полунощ в южно предградие на Бейрут и рани 19 души, предаде Ройтерс, позовавайки се на ливанските сили за гражданска отбрана. Първоначално беше съобщено за 40 ранени.

Няма други загинали хора освен атентатора.

Взривът е предизвикан от кола бомба, намираща се близо до контролно-пропускателен пункт на ливанската армия и до кафене, в което са се били събрали хора да гледат мач от Световното първенство по футбол, уточнява Асошиейтед прес. На сградите наоколо са нанесени значителни щети.

Има две версии за атентата, посочва ИТАР-ТАСС. Едната е, че той е бил насочен срещу кафенето, но взривът се е задействал по-рано от предвиденото. Другата версия е, че автомобилът се е насочил в насрещното движение в посока към контролния пункт на армията, поради което по него бил открит огън и атентаторът самоубиец е задействал бомбата.

Кварталът, в който е извършен атентата, се смята за бастион на шиитското движение "Хизбула", отбелязва ДПА. В съседна Сирия бойци на "Хизбула" участват в гражданската война на страната на силите на президента Башар ал Асад, допълва Ройтерс.

Напрежението в Ливан се покачва вкючително и заради събитията в съседен Ирак, където джихадистите от организацията "Ислямска държава в Ирак и Левант" минаха в настъпление, отбелязва Асошиейтед прес.

Депутатът от "Хизбула" Али Амар заяви пред Франс прес, че "тероризмът се опитва да разруши" единството на ливанския народ.

След поражението си в Сирия сунитските екстремисти "опитват да открият нови фронтове и това, което се случва в Ирак не е много различно от това, което се случва у нас, но тук обстоятелствата няма да им позволят да действат по същия начин", предупреди Амар.

Експлозията е втора в рамките на една седмица. В петък атентатор самоубиец се взриви с колата си близо до полицейски контролен пункт в Източен Ливан. При атентата загина един полицай и няколко души бяха ранени.

Водещи новини

Още новини