Франция е приела 3000 сирийски бежанци

булфото
share

Близо 3000 сирийски бежанци са приети от Франция от началото на конфликта в Сирия, заяви министерството на външните работи в отговор на критиките на неправителствени организации, според които политиката на Франция за предоставяне на убежище е твърде страхлива, предаде АФП.

Президентът Франсоа Оланд пое вчера ангажимент Франция да приеме през следващите месеци 500 сирийски бежанци по искане на Върховния комисариат на ООН за бежанците, докато Германия ще приеме 5 000 души. Става въпрос за бежанци в уязвимо състояние, според преценката на комисариата, уточни говорителят на Ке д'Орсе Ромен Надал. "Общо от началото на кризата близо 3 000 сирийци са
приети във Франция", заяви Надал, като подчерта, че молбите за убежище на тези бежанци се разглеждат с "особена благосклонност" и уточни, че Френската служба за защита на бежанците и апатридите (Ofpra) "отговаря положително на молбите в 95 на сто от случаите". "Освен това Франция е една от малкото страни в Европа, които разглеждат молбите чрез своите посолства и консулства в съседните на Сирия страни - в Бейрут, Аман, Анкара и Истанбул", добави той.

Комисариатът поиска от страните членки на Европейския съюз да приемат 10 000 сирийски бежанци през 2013 г. и 30 000 през 2014 година. Германия, Австрия и Франция са единствените държави от ЕС, които досега са отговорили положително на призива.

Водещи новини

Още новини