Експертите на ООН се връщат в Сирия? (обновена)

share

Експертите на ООН, които разследват използването на химическо оръжие в Дамаск, може да се върнат в Сирия, предаде Интерфакс.

Мандатът на мисията на специалистите от световната организация все още не е определен, заявиха от администрацията на ръководителя на световната организация Бан Ки Мун. В същото време изслушването на държавния секретар на САЩ Джон Кери и военния министър Чък Хейгъл в комисията по външна политика на Конгреса бе насрочено за вторник. Законодателите смятат, че в аргументацията на президента Барак Обама няма достатъчна конкретика и в резолюцията трябва да се направят някои поправки. Изслушването е насрочено два дни след обявеното на 8 септември начало на поредната среща Приятели на Сирия, която ще се проведе в Рим. По-късно от правителството на италианския премиер Енрико Лета опровергаха информацията, че страната ще бъде домакин на форума. 

Британското правителство на Дейвид Камерън реши да не иска второ изслушване за въоръжената операция в Сирия. По-рано днес Би Би Си публикува проучване, че по-голяма част от жителите на Обединеното кралство не искат предложението на кабинета да се изслушва.
За военна операция се заговори след като в квартала на Дамаск Гота бе употребено химическо оръжие. По този повод днес министър-председателят на Франция Жан-Марк Еро заяви, че в скоро време ще предостави доказателство, че армията на Башар Асад е използвала бойни отровни вещества. Президентът на близкоизточната страна отрече за пореден път верните на него части да са използвали оръжия за масово поразяване. Той също посочи, че въоържената операция срещу страната му ще предизвика конфликти в целия регион.

Докато политиците обмислят ситуацията около Сирия, гражданската война взе поредните си жертви. Днес АФП съобщи за най-малко 20 убити от засада бунтовници североизточно от столицата Дамаск. по-късно проиранската ливанска шиитска групировка ХАМАС обяви за мобилизация на своите бойни групи, а САЩ изпратиха военния кораб Нимиц към сирийските брегове.

Водещи новини

Още новини