Кралят на Йордания заплаши Башар Асад

share

Кралят на Йордания предупреди днес, че джихадистка държава може да се появи в Сирия край северната граница на кралството му и че ислямистки екстремисти се опитват да установят свой плацдарм в съседната страна, предаде АП.

Крал Абдула Втори, ключов съюзник на САЩ, каза в интервю за агенцията, че по негово мнение положението на президента на Сирия Башар ал Асад е неспасяемо и е само въпрос на време авторитарният му режим да рухне. Той обаче заяви, че е против чуждестранна военна интервенция. "Най-тревожните фактори в сирийския конфликт са химическите оръжия, устойчивият приток или внезапният прилив на бежанци и възникването на джихадистка държава от конфликта", каза кралят. По думите му на страната му струва по 500 милиона долара на година приютяването на 500 000 сирийски бежанци - около девет процента от шестмилионното население на Хашемитското кралство. Според него повечето са дошли през последните 12 месеца. Правителството твърди, че те са изцедили скромните ресурси на  страната, включително здравеопазването и образованието, и през миналата година са повишили бюджетния дефицит до рекордните 3 милиарда долара.

Има и опасения, че агенти, свързани с Асад или екстремисткия му ливански съюзник Хизбула са създали спящи клетки в Йордания за дестабилизиране на страната. Въпреки всичко крал Абдула Втори е против всякаква чужда интервенция в Сирия, включително създаването на зона за сигурност за бежанци вътре в страната. "Аз съм против изпращането на йордански войски в Сирия и това винаги е било политиката на Йордания. Аз съм също против каквато и да било чуждестранна военна интервенция в Сирия", заяви кралят. Той предупреди, че радикализация в Сирия заедно с безизходицата в израелско-палестинския мирен процес може да подпали целия регион.

"Друг изключително опасен сценарий е фрагментацията на Сирия, която би предизвикала религиозни конфликти в целия регион за поколения напред, както и огромният риск Сирия да се превърне в регионална база за екстремистки и терористични групировки, които вече виждаме да си изграждат стабилни плацдарми в някои райони", добави кралят. Пред лицето на тези заплахи Йордания работи по извънредни планове за защита на населението и границите си в самоотбрана, заяви кралят без повече подробности. Западни дипломати твърдят, че Йордания търси възможности за разполагане на ракети "Пейтриът" на северната си граница, ако напрежението отвъд границата се засили.

Водещи новини

Още новини