Бенямин Нетаняху: Няма да допуснем Иран да се сдобие с ядрено оръжие

share

Главната задача на бъдещото израелско правителство е да не допусне ядрено въоръжаване на Иран, заяви днес премиерът Бенямин Нетаняху, откривайки заседание на кабинета, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Тази задача се усложнява, тъй като Иран се снабдява с нови и нови центрофуги, които съкращават периода на обогатяване на  уран. Нямаме право да се примиряваме с този процес, отбеляза Нетаняху, комуто израелският президент Шимон Перес вчера  официално възложи да състави новото правителство след изборите на 22 януари.

Нетаняху набеляза още три важни задачи на кабинета: "Изпълнение на бюджета и извършване на реформи, които ще доведат до снижаване на цената на живота; засилване на политиката за равно разпределяне на задълженията, без това да предизвика  разцепление в обществото, и придвижване на мирния процес, отнасяйки се към въпроса с цялата необходима отговорност". Днес група доверени лица на премиера започват консултации с  възможни коалиционни партньори на десния блок Ликуд-Бейтену,  който спечели изборите, но не разполага с мнозинство в  парламента (има 31 от общо 120 депутатски места), посочва Франс  прес.

Очаква се преговарящият екип на министър-председателя да се срещне с представители на новата центристка партия "Йеш Атид" на бившия телевизионен журналист Яир Лапид, която изненадващо се класира втора с 19 мандата. Анализаторите прогнозират, че  партията ще получи ключово министерство в новото правителство - на външните работи или на финансите. По-късно консултациите ще продължат последователно с Нафтали Бенет - младия водач на религиозната националистическа партия "Еврейски дом" (с 12 мандата в Кнесета), и с представители на  ултраортодоксалната партия "Шас".

Утре разговорите се подновяват със среща с ултраортодоксалната формация "Обединен Юдаизъм на Тората" (7  мандата) и центристките партии "Хатенуа" ("Движението) на бившия външен министър Ципи Ливни (6 места) и "Кадима" (2 места). По закон министър-председателят е длъжен да представи състава на кабинета си в парламента до 28 дни. Ако този срок се  окаже недостатъчен, премиерът разполага с две допълнителни седмици. При нов неуспех президентът може да възложи сформирането на правителство на друг кандидат.

Водещи новини

Още новини