ЕС: Израел има правото да се защити

share

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън разпространи писмено изявление, в което се посочва, че настоящата криза в Израел и Газа е била причинена от "Хамас и други фракции".

Тя допълва, че ракетният обстрел от Газа е неприемлив за което и да било правителство и че Израел е в правото си да се защити. Аштън настоява за прекратяване на обстрела, както и Израел да реагира в защита на населението си по съразмерен начин. Катрин Аштън съобщава, че е разговаряла по тази тема с израелския премиер Бенямин Нетаняху, с администрацията на египетския президент, както и с генералния секретар на ООН Бан Ки Мун. В разговорите тя е настояла за намиране на начин за предотвратяване на по-нататъшното разрастване на конфликта, както и за избягването на допълнителни жертви. Заявих, че трябва да напреднем в намирането на решение за конфликта в Близкия изток, за да могат милионите хора в региона да живеят в мир и сигурност, допълва тя.

Аштън изразява надеждата, че египетският премиер Хишам Кандил ще бъде в състояние при днешното си посещение в Газа да помогне за успокояване на ситуацията.

Водещи новини

Още новини