Издигат два нови града край Истанбул

share

Изграждането на два нови града около Истанбул ще започне още тази година, за да се избегнат последиците от катастрофално земетресение, обяви турският премиер Реджеп Ердоган, цитиран от АФП.

Единият от тях ще бъде на европейския бряг на Черно море, а другият - в азиатската част на Босфора. Строителството трябва да стартира след изборите през юни, на които Партията на справедливостта и развитието на Ердоган ще се бори за трети мандат.

“Да не забравяме, че Истанбул е изложен на голяма опасност от земетресение. Целта на проекта е да се справим с такова бедствие, като изградим жилищни зони на сигурни места”, каза Ердоган. “Тези части са по-защитени от разместване на земните пластове”, посочи той. Според плановете в двата града ще бъдат преместени около 1,5 млн. души.

Прогнозите на сеизмолозите вещаят катастрофално земетресение в 13-милионния Истанбул и околностите му в идните години. Близо 20 000 души загинаха при два мощни труса през 1999 г. в северозападната част на страната. Засегнати бяха и някои квартали на Истанбул.

Водещи новини

Още новини