Премиерът в Скопие отказа да пише на европейските институции, остава на позицията си за промени в конституцията

Getty images (архив)
share

"Да дадем време на времето", така премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски отговори на въпроса дали това, че председателят на Европейските комисия Урсула фон дер Лайен не е отхвърлила предложението му промените в конституцията да влязат в сила, след като страната влезе в Европейския съюз, означава, че има възможност за някакво решение, предаде БТА.

"Имаме ясна цел, която е да отворим първия клъстер "Основни ценности" възможно най-бързо. Конституционните промени, които вашата държава се съгласи да направи, трябва да бъдат осъществени. Промените в конституцията трябва да бъдат разработени, за мен е важно и е в интерес на Северна Македония държавата да бъде успешна и искам да ви уверя, че ние ще бъдем с вас на всяка стъпка от пътя за постигане на общата цел. Можете да разчитате на нас, нека не гледаме твърде далеч назад и да погледнем към бъдещето и да искаме да напишем следващата глава от нашето общо бъдеще заедно“, каза фон дер Лайен, по време на краткото си посещение в Скопие в отговор на въпрос дали за ЕС предложението на Християн Мицкоски е приемливо.

Фон дер Лайен в Скопие: Промените в конституцията трябва да бъдат направени

Това, според министъра на европейските въпроси Орхан Мутрезани, "е знак, че се създава пространство, което трябва да се използва много внимателно и умно, за да се стигне до решение" и че аргументите на правителството в Скопие, "че промените в конституцията трябва да служат не само за започване на преговорите, но и след като преговорите започнат, процесът не трябва да бъде билатерализиран,  до приключването му се приемат сериозно в Брюксел".

По време на посещението си днес в община Аеродром, Мицкоски заяви, че промяна в неговата позиция няма и че за да започне процеса за промени в конституцията предложението му те да влязат в сила след като българският парламент ратифицира договора за присъединяване на Северна Македония към ЕС трябва да бъде прието.

"Друг тип промени в конституцията няма да има. Ултиматуми и диктат няма да приемем. Ако смятат, че по този начин ще представяме европейските ценности, аз не съм добър събеседник", заяви Мицкоски.

В интервю преди ден министърът на здравеопазването от коалицията от албански партии ВЛЕН, коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ Арбен Таравари каза, че процесът за конституционни промени може започне през декември, след изборите в България и тези в САЩ.

Мицкоски заяви, че писмото до европейските институции, което обяви че възнамерява да изпрати,  вече е безпредметно, "защото с всичко, което това писмо трябваше да съдържа европейските лидери вече са запознати".

 

Водещи новини

Още новини