Обилни валежи и силни бури в Румъния, властта с превантивни мерки

Getty Images
share

Румъния предприема днес превантивни мерки заради очаквани обилни валежи и силни бури в цялата страна.

На много места се опасяват и от наводнения, само две седмици след като в източния окръг Галац придошли води отнеха живота на седем души.

Националната метеорологична служба издаде предупреждение с оранжев и жълт код за очаквани дъждове и бури, валидно за цялата страна от днес до понеделник, предаде Аджерпрес.

Директорът на Националната метеорологична служба Елена Матееску съобщи пред телевизия Диджи 24, че този уикенд Румъния ще бъде засегната от две припокриващи се екстремни явления.

Циклонът "Ашли" ще помете страната от запад на изток, като пикът ще бъде днес вечерта в Букурещ и в южните окръзи на страната. Също така в периода 30 септември – 1 октомври се очаква повишаване на нивото на река Дунав и съществува риск от наводнения.

Рязка промяна на времето очакват в Гърция от утре

Окръжният комитет за извънредни ситуации на окръг Галац взе днес решение за превантивна евакуация на всички жители на окръга, които живеят по поречията на реките и в зони с потенциален риск от наводнения. Решението за тази мярка е взето, тъй като от тази вечер за територията на окръг Галац е обявен червен код за обилни валежи и опасност от наводнения.

Окръг Галац ще бъде под оранжев хидроложки и метеорологичен код от 20:00 ч. днес, а от полунощ до 9:00 ч. на 30 септември - под червен код за дъждове и наводнения, се казва в прессъобщение на префектурата на Галац. 

Още от събота местните пожарникари обходиха района и разговаряха с представители на местните власти с оглед информиране на обществеността за възможните рискове. Идентифицирани са били всички уязвими хора, които следва да бъдат преместени на безопасни места в рамките на днешния ден. Местните власти уточниха и пространствата, в които ще бъдат настанени евакуираните хора, съобщава Аджерпрес, цитирани от БТА. 

Специализирани екипи продължават да следят нивото на реките и ситуацията в зоните с риск от наводнения.

Румънското правителство ще отпусне по 15 000 леи за всяко семейство, засегнато от наводненията

Говорителката на префектурата на Галац Теодора Дяконица заяви пред Аджерпрес, че на терен са изпратени 1300 военни – пожарникари, жандармеристи и служители на министерството на отбраната, а Инспекторатът за извънредни ситуации ще удвои екипите си.

Окръжният комитет за извънредни ситуации е взел решение също да отмени учебните занятия на 30 септември в 22 населени места в окръг Галац.

Предупреждение за опасни метеорологични явления бе издадено и за района на Букурещ и съседния окръг Илфов, съобщава Аджерпрес.

„Внимание! От 15.00 ч. днес в района на Букурещ-Илфов се очакват повтарящи се екстремни метеорологични явления, включително и през нощта. За ваша защита ви препоръчваме: избягвайте да се укривате или да минавате в близост до дървета, стълбове, билбордове или други архитектурни елементи, които могат да паднат; прекратете дейностите на открито; затворете прозорците на домовете си; избягвайте да докосвате стълбове и жици; следвайте инструкциите на властите; почистете канавките и водостоците“, гласи предупреждение, издадено чрез системата Ро-Алърт.

Министърът на околната среда Мирча Фекет написа във Фейсбук, че служители на министерството ще бъдат днес на терен, за да следят развитието на ситуацията с оглед на предупрежденията за опасни метеорологични явления.

Водещи новини

Още новини