Ръководителят на делегацията на ЕС в Албания: Коридор 8 е топ приоритет за ЕС в региона

share

Процесът на евроинтеграция е основан на заслуги. Албания стигна точката, в която държавите-членки са доволни от напредъка на страната. Ако Северна Македония изпълни условията, тя също ще започне преговори. Това заяви ръководителят на делегацията на ЕС в Албания Силвио Гонзато пред БНТ и група журналисти от водещи европейски медии, които са на посещение в балканската държава.

Според Гонзато Тирана се е превърнала в регионална столица и играе ролята, която в миналото Белград за Западните Балкани.

"Каквото и да кажем за албанския премиер Еди Рама, със сигурност той е човек с визия", каза още Гонзато.

Ръководителят на Делегацията на ЕС в Тирана каза, че за разлика от други държави в региона, Албания няма план Б за Европейския съюз. Желанието за европейска интеграция е многопартийно.

"Коридор 8, е топ приоритет за ЕС в региона", каза още той.

Журналист: В почти 100 дни управление така и не се чу план за бъдещата евроинтеграция на Северна Македония

"От инфраструктурата на българското Черноморие до албанското пристанище Дуръс има голяма полза, както за икономиката, така и за сигурността, като част от стратегията на НАТО", бе категоричен Силвио Гонзато.

Според него има голям напредък в албанската държавна администрация и сътрудничеството с Брюксел и призова за продължаване на борбата с корупцията.

Водещи новини

Още новини