Заседанието на съвместната историческа комисия между България и Северна Македония е отложено

Novini.bg/ Canva
share

Заседанието на съвместната комисия по исторически и образователни въпроси между България и Република Северна Македония, което днес и утре трябваше да се проведе в Скопие, се отлага, съобщават местните медии, а част от тях допълват, че вероятната причина е промяната на състава на комисията от страна на Северна Македония. 

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1334

Преди седмица на закрито заседание правителството на Северна Македония е променило състава на историческата комисия, като за неин председател е избран историка Ванчо Георгиев, който и по-рано беше член на комисията, но подаде оставка с твърдението за политически натиск върху работата ѝ. Георгиев е и единственият член на новия състав на комисията, чието име е официализирано.

Премиерът на страната Християн Мицкоски потвърди новината за промяната в състава, но поради закрития характер на заседанието на правителството не потвърди имената, които вече бяха публикувани в медиите. Според тях двама от историците, един от които новият председател, вече са били членове на комисията, а от стария състав остава само един историк.  

Бивши членове на историческата комисия заявяват, че обществеността в Северна Македония е влязла "в капана на националистите в България"

В открито писмо чрез медиите сменените историци заявиха, че комисията се превръща от експертен в политически орган. От своя страна в изявлението си пред медиите Мицкоски заяви, че ще трябва да бъде направена проверка за похарчените до сега пари и за работата на комисията, която според него не е защитавала достатъчно националните интереси. 

Според медиите в Северна Македония промени се предвиждат и в състава на историческата комисия, която страната има и с Гърция, предаде БТА.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1334

Водещи новини

Още новини