Муцунски: Френското предложение няма предвидимост и създава рискове за евроинтеграционния процес

Фейсбук
share

Френското предложение, както е наричана основата на преговорната рамка на Република Северна Македония с ЕС, в което като условие за отваряне на преговорните глави е поставена промяна на конституцията за вписване на българите в страната в основния закон, няма предвидимост и ще създаде рискове за евроинтеграционния процес, смята министърът на външните работи и външната търговия на Република Северна Македония Тимчо Муцунски.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1328

„Търсим гаранцията преди всичко през институциите на Европейския съюз. И смятаме, че в допълнение към прилагането на конституционните промени със забавено действие, прилагането на решенията на Европейския съд по правата на човека в Страсбург и създаването на система между нашата страна и европейските институции, може да бъде справедлив път напред“, каза министърът на външните работи на Северна Македония в интервю за предаването „360 градуса”, излъчено по МРТ, предава БТА.

Премиерът на страната Християн Мицкоски обяви, че по време на посещението си в Брюксел на 19 септември ще представи "френско предложение плюс" и план за деблокиране на евроинтеграцията на страната. По този повод Тимчо Муцунски поясни, че „това се отнася преди всичко до спиране на "билатерализацията на евроинтеграционния път на страната”.

"Премиерът на Република Северна Македония използва фразата "билатерализация на процеса на евроинтеграция", за да покаже, че някои държави членки внасят исторически и двустранни въпроси в преговорите, вместо те да бъдат фокусирани върху реформите и изграждането на капацитет на институциите", уточняват от радио "Лидер".

„Което не означава, че държава членка не може да ни блокира по отношение на извършването на реформи в областта на публичните финанси, заради неизвършване на реформи в областта на върховенството на закона, но че тези двустранни исканията ще спрат", заяви Муцунски.

Министърът на външните работи и външната търговия на Северна Македония смята, че това може да се постигне чрез институциите на ЕС, ако ЕС е сериозно ангажиран със Северна Македония и региона.

„Когато има желание сред страните членки, ще се намери начин да бъде убедена държава, която прави проблем, ако въпросът е стратегически. Въпросът е дали ЕС е искрен в желанието си да се разшири към Западните Балкани, а аз вярвам, че е искрен”, каза Муцунски.

По думите му това, което Мицкоски ще каже по време на срещите си в Брюксел, е, че Северна Македония иска решение, конструктивни и добри отношения, но това не може да бъде „решение на всяка цена”, а предложенията си консултират „с всички ключови партньори”. 

Муцунски, външен министър на РСМ: България трябва да се извини след протоколната грешка в президентството

„Ние им казваме: пътят, който сте начертали, ни вреди, ще навреди и на вас, нека да начертаем нов път. Предлагаме и логично решение, което не е нито страшно, нито опасно от правна и политическа гледна точка. Ние сме привърженици на концепцията, че бързите решения във външната политика не са добри. Видяхме как едно предишно правителство (на СДСМ), няколко месеца след като беше съставено, искаше да покаже, че намира най-подходящите решения във външната политика. Така ни доведе до тази ситуация - с протоколи, с конституционни промени, с милион проблеми от техническо естество, с уж подобряване на взаимоотношенията, а прие всичко, което беше поискано. И сега сме доведени до такава ситуация, че трябва да променим нещата и от една много подчинена държава да стигнем до това да имаме поне минимално достойнство и интегритет, за да придвижим страната напред", каза Муцунски, според когото Северна Македония не трябва да си поставя срокове, а да бъде конструктивна и да представи държавата пред ЕС чрез вътрешните реформи, които ще направи. 

Министърът на външните работи на Северна Македония заяви, че не вижда причина Гърция да създаде пречка за европейския път на страната, защото „от регионална, но и от вътрешно-икономическа и политическа гледна точка” разбира евроинтеграцията на Северна Македония. 

„Необходима предпоставка за успех в разширяването (на ЕС) е зачитането на върховенството на закона и правата на малцинствата и универсалното, а не избирателно зачитане на международното право. По отношение на Преспанското споразумение повтарям, че като международен договор то има задължителен характер, обвързва страните и създава задължения, които трябва да се спазват изцяло“, цитират медиите в Северна Македония думите на министъра на външните работи Йоргос Герапетритис след среща с френския му колега Стефан Сежурне.

Всичко по темата:
Отношенията България - РС Македония 1328

Водещи новини

Още новини